Psihoterapie de Cuplu si Consilierea Maritala. Metode de Imbunatarire a Relatiei de Cuplu

Inainte de a divorta sau renunta la relatie poate ....se mai poate face ceva! Din statisticile mele un procent de 15-20 % din cuplurile care divorteaza, aleg dupa un timp sa fie impreuna.

Cuplul are adesea probleme in a relationa si exista multe explicatii pentru acest fapt.. Iata cateva explicatii pentru conflictele aparute in relatia de cuplu : partenerii nu stiu cum sa faca astfel incat relatia sa se mentina sanatoasa, lipsa abilitatilor, asteptari nerealiste, lipsa respectului, absenta unei atitudini pozitive asupra vietii si asupra relatiei. Psihoterapia sau consilierea maritala poate ajuta! 

Durata unei sedinte este de 50 min, 1-2 ore pe saptamana (dupa preferinta cuplului), cu un numar nedefinit de sesiuni succesive. Agenda cuplului si a terapeutului trebuie sa se alinieze pentru a putea realiza pasii terapeutici adica terapeutul si partenerii de cuplu lucreaza pentru un scop comun.

Consilierul marital este deopotriva terapeut si educator. Cand un cuplu vine la terapie, acesta ii ajuta sa vada ca problemele lor pot fi cauzate de o slaba informare in legatura cu abilitatile esentiale necesare in relatiile intime de cuplu. Rolul major al consilierului este sa ii ajute sa isi dezvolte astfel de abilitati.

Consilierul marital priveste in mod optimist cea mai mare parte a problemelor cu care se confrunta cuplul atat vreme cat exista respect mutual si cooperare. Acest optimism il ajuta pe consilier sa fie agent al schimbarii instaurand un mediu in care exista un simt al echilibrului intre partenerii cuplului.

Scopul terapiei este acela de a ajuta cuplul sa invete arta comunicarii in scopul de a reusi singur sa cladeasca si sa intretina o relatie pozitiva bazata pe respect mutual si egalitate intre sexe.

Scopul nostru este acela de a ajuta cuplul sa-si dezvolte abilitatile necesare pentru mentinerea unei casnicii/relatii sanatoase prin:

  • imbunatatirea abilitatilor de comunicare
  • imbunatatirea abilitatilor de ascultare si de intelegere a mesajului
  • dezvoltarea curajului pentru a face schimbari
  • ajutam cuplul sa depisteze care sunt schimbarile utile
  • recladirea relatiei intime
  • dezvoltarea unui program care sa ajute la rezolvarea conflictelor- rezolutia privind conflictul
  • dezvoltarea abilitatilor de auto-ajutorare cu scopul de a cladi si mentine o relatie bazata pe respect mutual si egalitate.

Atat timp cat partenerii aflati intr-o relatie arata cea mai slaba unda de dorinta pentru a rezolva problema, exista sperante pentru a reusi! Asta este valabil pentru orice relatie.

Prelegeri despre psihoterapia de cuplu la Radio Romania Cultural, Dosarele Psi veti gasi la aceste linkuri, daca doriti sa va faceti o idee despre mine si modul in care abordez tratamentul psihoterapeutic de cuplu va invit sa ascultati:

http://cafegradiva.blogspot.com/2010/04/ce-este-psihoterapia-de-cuplu.html

http://cafegradiva.blogspot.com/2010/05/ce-e-psihoterapia-de-cuplu-ii.html

http://cafegradiva.blogspot.com/2010/05/ce-e-psihoterapia-de-cuplu-iii.html

http://cafegradiva.blogspot.com/2010/05/ce-e-psihoterapia-de-cuplu-iv.html

http://cafegradiva.blogspot.com/2010/05/ce-e-psihoterapia-de-cuplu-v.html

http://cafegradiva.blogspot.com/2010/05/ce-e-psihoterapia-de-cuplu-vi.html

inapoi la servicii